effecten heeft vapen op de mondgezondheid

De afgelopen jaren neemt het gebruik van e-sigaretten oftwel vapers aanzienlijk toe.

Het wordt door veel mensen beschouwd als een gezonder aternatief dan de ‘gewone’ sigaret. Vaping ‘gebruik van de elektronische sigaret’  kan impact hebben op de gezondheid van gebruikers. Maar hoe zit dat met het effect op de mondgezondheid? Wij gaan in dit artikel alles vertellen over de effecten van de chemische stoffen in vapers op je tanden, tandvlees en wat voor maatregelen je hiervoor kan nemen. Meer weten over bijvoorbeeld stoppen met roken? Vraag jou tandarts of mondhygienist om advies.

In dit artikel bespreken we de risico’s van vapers op de mondgezondheid. Wil je echter meer lezen over de beschreven mondproblemen neem een kijkje op de website van tandartspraktijkprinsdentalcare.nl

Wat zit er in een e-sigaret?

E-sigaretten werken door een vloeistof om te verdampen. Deze vloeistof bevat meestal propyleenglycol, plantaardige glycerine, nicotine en verschillende smaakstoffen.

Hoewel deze ingrediënten als relatief veilig worden beschouwd om in te ademen, kunnen ze een ander effect hebben op je mondgezondheid.

Propyleenglycol

Een van de veelgebruikte stoffen is propyleenglycol wat als ingrediënt in e-liquids wordt gebruikt.

Deze stof wordt veelal gebruikt als oplosmiddel in meerdere producten. Hoewel het algemeen als relatief veilig wordt beschouwd, heeft onderzoek aangetoond dat het uitdroging van mondweefsel kan veroorzaken.

Dit komt doordat propyleenglycol vocht aantrekt en absorbeert, wat leidt tot een droge mond. Een droge mond kan de speekselproductie verminderen, en speeksel is cruciaal voor het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van voedseldeeltjes en bacteriën.

Langdurige droge mond kan leiden tot tandbederf, tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Daarnaast kunnen sommige personen allergisch zijn voor dit stofje. Wat zou kunnen leiden tot irritatie van het mondslijmvlies of blaren kan veroorzaken.

Nicotine

Net als bij traditionele sigaretten bevat de meeste vapers nicotine. Nicotine heeft eigenschappen die de bloedvaten vernauwen ook wel vasoconstrictieve eigenschappen genoemd.

Door de verminderde doorbloeding wordt ook de bloedtoevoer naar het tandvlees verminderd. Hierdoor ontvangt het tandvlees minder zuurstof en voedingstoffen. Dit verhoogt het risico op tandvleesontstekingen en parodontitis.

Nicotine onderdrukt daarnaast het immuunsysteem waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden, zo ook tegen tandvleesinfecties.

Smaakstoffen 

De vapers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten smaken, van snoepachtig tot fruit of mint smaken. De smaken proeven zeer aantrekkelijk, helaas zijn de chemicaliën die deze smaak creëren vaak minder onschuldig. Er zijn onderzoeken die suggereren dat de stoffen oftewel smaakmakers schade aan de cellen in de mond kunnen veroorzaken.

E-liquids zijn verkrijgbaar in een breed scala aan smaken, van fruitig tot snoepachtig. Hoewel deze smaken aantrekkelijk zijn, zijn de chemicaliën die worden gebruikt om deze smaken te creëren vaak niet onschuldig. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde smaakstoffen schadelijk kunnen zijn voor de cellen in de mond en het tandvlees. De stoffen diacetyl en acetylpropionyl worden vooral in verband gebracht met een verhoogde kans op ontstekingen en celschade.

Hoger risico op gaatjes

Door het roken van een vaper wordt de pH-waarde in de mond verlaagd. De e-sigaret zorgt ervoor dat de zuurgraad verlaagd wordt waardoor er een zuurdere omgeving ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën die gaatjes veroorzaken makkelijker kunnen groeien. Daarnaast kunnen de suikers en zoetstoffen in de vaper bijdragen aan meer tandplaque in de mond. Ook dit zorgt ervoor dat het risico op gaatjes wordt verhoogd.

Conclusie: Voorzorgsmaatregelen voor vapers

Terwijl vapen door sommige dus als beter alternatief wordt gezien, kent het gebruik van de e-sigaret duidelijk risico’s voor de mond.. Het is belangrijk om deze risico’s serieus te nemen en preventieve maatregelen te treffen:

  1. Hydratatie: Drink voldoende water om de uitdrogende effecten van propyleenglycol tegen te gaan.
  2. Mondhygiëne: zorg voor een goede mondhygiëne, inclusief regelmatig tandenpoetsen, flossen en het gebruik van mondwater.
  3. Regelmatige tandartsbezoeken: Bezoek je tandarts of mondhygiënist regelmatig voor controle en professionele gebitsreiniging.
  4. Bewust gebruik van nicotine: Overweeg nicotinevrije e-liquids of verminder je nicotine-inname om tandvleesproblemen te minimaliseren.

Door je bewust te zijn van de mogelijke effecten van vapen op je mondgezondheid en door preventieve maatregelen te nemen, kun je bijdragen aan het behoud van een gezonde mond. Als je vragen hebt over hoe vapen je mondgezondheid beïnvloedt, neem dan contact op met je tandarts voor professioneel advies.